Vectors And Equilibrium MCQs

Vectors And Equilibrium MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Vectors And Equilibrium MCQs.

Vectors And Equilibrium MCQs

The sum of all of the force vectors acting on an object is equal to zero when the object is in equilibrium (static or not accelerating).

Vectors And Equilibrium MCQs

1. The rectangular coordinate system is also called
A. Polar coordinate system
B. Cartesian coordinate system
C. Cylindrical coordinate system
D. Spherical coordinate system

Answer: Option B

2. The direction of a vector in space is specified by
A. One angle
B. Two angle
C. Three angle
D. No angle

Answer: Option C

3. Addition of vector obeys
A. Commutative law
B. Distributive law
C. Associative law
D. All given laws in A, B and C

Answer: Option D

4. A vector can be multiplied by a number. The number may be
A. Dimensionless
B. Dimensional scalar
C. Negative
D. All A, B and C are correct

Answer: Option D

5. Unit vector n^ is along
A. X-axis
B. Normal on a surface
C. Y-axis
D. Z-axis

Answer: Option B

6. Cosθi^ + Sinθj^ is a
A. Vector
B. Position Vector
C. Vector in the direction at angle θ with an x-axis
D. The unit vector in the direction at angle θ with an x-axis

Answer: Option D

7. Maximum number of rectangular components are
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: Option C

8. Maximum number of components of a vector may be
A. 1
B. 2
C. 3
D. Infinite

Answer: Option D

9. Which one is not correct for a vector A= 2i+2j+3k?
A. Has direction 45° with an x-axis
B. Has magnitude 2
C. Has magnitude 2 and direction °=45° with a y-axis
D. Has magnitude -2

Answer: Option D

10. The resultant of two forces of equal magnitudes is also equal to the magnitude of the forces. The angle between the two forces is
A. 30°
B. 60°
C. 90°
D. 120°

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Vectors And Equilibrium MCQs