Variation and Genetics MCQs

Variation and Genetics MCQs

31. Interaction between genes occupying different loci is
A. Dominance
B. Epistasis
C. Pleiotropy
D. None of these

Answer: Option B

32. Genes that affect growth rate in humans influencing both weight and height are
A. Codominant
B. Epistasis
C. Pleiotropy
D. Polygene

Answer: Option C

33. All of the following are continuously varying traits except
A. Kernel color in wheat
B. Skin color in humans
C. Height in humans
D. Tongue rolling in humans

Answer: Option D

34. The number of linkage groups in humans is
A. 12
B. 23
C. 46
D. 92

Answer: Option B

35. Recombination frequency between two linked genes can be calculated by
A. Backcross
B. Test cross
C. Normal cross
D. None of these

Answer: Option A

36. Which of the following is the male-determining gene in humans?
A. tfm
B. SRY
C. Both of these
D. None of these

Answer: Option B

37. It was discovered by J.Seiler in 1914 in the moth.
A. XO-XX
B. XY-XX
C. ZZ-ZW
D. None of these

Answer: Option C

38. Haemophilia B is due to abnormality of the factor
A. VIII
B. IX
C. X
D. XI

Answer: Option B

39. Gene for blue opsin is present on a chromosome.
A. X
B. Y
C. 7
D. 11

Answer: Option C

40. Most common type of Diabetes mellitus is
A. Type I
B. Type II
C. MODY
D. None of these

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Variation and Genetics MCQs