Variation and Genetics MCQs

Variation and Genetics MCQs

11. A pure breeding tall plant was crossed to dwarf plant. What would be the probability of “Tt” genotype in F2
A. 0.25
B. 0.5
C. 0.75
D. 0

Answer: Option B

12. A monohybrid cross yielded 3:1 in F2. What could be the mode of inheritance?
A. Segregation
B. Independent assortment
C. Both of these
D. None of these

Answer: Option A

13. If a heterozygous individual shows the complete effect of both alleles, the type of inheritance would be
A. Complete dominance
B. Non-dominance
C. Incomplete dominance
D. Co-Dominance

Answer: Option D

14. The gene which controls ABO group has how many alleles in an individual
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer: Option C

15. How many genes control Rh blood group system?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer: Option C

16. A man with blood group “A” marries a woman of blood group “B”. Both are heterozygous. What is the off-springs having phenotype “O”
A. Zero
B. 25%
C. 50%
D. 75%

Answer: Option B

17. The trait “Kernel color in corn” is controlled by how many pairs of genes
A. One pair
B. Two pairs
C. Three pairs
D. Many pairs

Answer: Option C

18. Baldness is most frequent in
A. Men
B. Women
C. Children
D. Girls

Answer: Option A

19. In nature, Garden pea is
A. Self-fertilized
B. Cross-fertilized
C. Cross-pollinated
D. None of these

Answer: Option A

20. The genes which do not follow the law of independent assortment
A. Crossed genes
B. Linked genes
C. Recessive genes
D. Dominant genes

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Variation and Genetics MCQs