Variation and Genetics MCQs

Variation and Genetics MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Variation and Genetics MCQs.

Variation and Genetics MCQs

Evolutionary genetics is the study of how genetic variation leads to evolutionary change. It includes topics such as the Variation of genome structure, the genetic basis of speciation and adaptation, and genetic change in response to selection within populations.

Variation and Genetics MCQs

1. In which of the following cases, genotypic and phenotypic ratio will remain same in F2 generation
A. Law of independent assortment
B. Law of Segregation
C. Test cross
D. Incomplete dominance

Answer: Option D

2. A pure breeding tall pea plant was crossed to dwarf plant what will be the frequency of dwarf plants in F1
A. 0.25
B. 0.5
C. 0.75
D. 0

Answer: Option D

3. In question number 2 what will be frequency of dwarf plant in F2
A. 0.25
B. 0.5
C. 0.75
D. 0

Answer: Option A

4. How many pairs of homologous chromosomes are present in Pisum sativum
A. Five pairs
B. Six pairs
C. Seven pairs
D. Eight pairs

Answer: Option C

5. Which of the following characters of pea plant is dominant?
A. Axial flowers
B. Yellow pods
C. White flowers
D. Wrinkled seeds

Answer: Option A

6. A pea plant with yellow seed was crossed to a plant having green seeds. What will happen in F1; if plants are true breeding
A. All seeds will be yellow
B. Half of the seeds will be yellow
C. All the seeds will be green
D. Both will be present in the ratio of 1:2:1

Answer: Option A

7. The position of a gene on chromosome is called
A. Habitat
B. Position
C. Locus
D. Location

Answer: Option C

8. Filial is a Latin word. It means
A. Spring
B. Issue
C. Progeny
D. Descendent

Answer: Option C

9. Which of the following condition is hybrid
A. TT
B. Tt
C. tt
D. All of these

Answer: Option B

10. Which of the following is monohybrid cross
A. TT x tt
B. TTYy x Ttyy
C. Both of these
D. None of these

Answer: Option A

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Variation and Genetics MCQs