Transport Biology MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Transport Biology MCQs.

Transport Biology MCQs

In Biology, transport means the act of moving molecules or ions across the cell membrane or through the bloodstream. The movement of something from one place to another. There are total six types of transport in the Biology.

Transport Biology MCQs

1. There are _______ types of nutrients needed by plants besides light to carry out photosynthesis
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer: Option B

2. The site/s where most of the uptake of water and minerals take place is/are
A. Root hairs
B. Root cells
C. Underground stem
D. All of these

Answer: Option A

3. The uptake of water in plants involves
A. Active transport
B. Passive transport
C. Both of these
D. None of these

Answer: Option B

4. The membrane of vacuoles is known as
A. Coloplast
B. Tonoplast
C. Tanoplast
D. All of these

Answer: Option B

5. The diffusion of ions along with water also takes place by mass flow system along the ______ path
A. Tonoplast
B. Apoplast
C. Symplast
D. Vacuolar

Answer: Option B

6. Active transport is dependent on
A. Photosynthesis
B. Respiration
C. Photophosphorylation
D. None of these

Answer: Option B

7. In plants, the neighbouring cells are connected with one another by.
A. Plasmodesmata
B. Cell walls
C. Vacuoles
D. Both ‘a’ & ‘b’

Answer: Option D

8. In the root cells _______ pathway becomes discontinuous in the endodermis due to the presence of casparian strip.
A. Tonoplast
B. Apoplast
C. Symplast
D. Vacuolar

Answer: Option B

9. Cytoplasmic strands that extend through pores in adjacent cell walls are known as
A. Pseudopods
B. Symplasts
C. Plasmodesmata
D. Pili

Answer: Option C

10. In plants, water potential is determined by major factors.
A. Three
B. Four
C. Two
D. Five

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Transport Biology MCQs