Transition Elements MCQs

Transition Elements MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Transition Elements MCQs.

Transition Elements MCQs

The 38 elements in groups 3 through 12 of the periodic table are called “transition metals”. As with all metals, the transition elements are both ductile and malleable. These elements can conduct electricity and heat.

There are 3 noteworthy elements in the transition metals family. These elements are iron, cobalt, and nickel, and they are the only elements known to produce a magnetic field.

Transition Elements MCQs

1. The coordination number of the transition element in [Pt Cl NO2 (NH3)4]2- is
A. 2
B. 6
C. 4
D. 8

Answer: Option B

2. K2 (Cu(CN)4) which one is correct
A. Potassium tetra cyano recuperate
B. Co-ordination number is 2
C. The ligand is positively charged
D. Central atom is present in the avionic sphere

Answer: Option D

3. The oxidation number of the central metal atom in [Ni(CO)4] is
A. 0
B. 2
C. 4
D. 6

Answer: Option C

4. Group VIB of transition elements contains
A. Zn Cd Hg
B. Fe Ru Os
C. Cr Mo W
D. Mn Te Re

Answer: Option C

5. The elements in which d or f orbitals are in the process of completion are
A. Outer transition elements
B. Inner transition elements
C. Typical transition elements
D. Transition elements

Answer: Option D

6. The location of transition elements is in between
A. lanthanides & actinides
B. S and P block elements
C. Chalcogens and halogens
D. D and F block elements

Answer: Option B

7. The melting points and boiling points up to the middle of 3d- series
A. Increases
B. Decreases
C. Remain same
D. No regular trend

Answer: Option A

8. Pure metal
A. Corrode slowly
B. Corrode rapidly
C. Does not corrode easily
D. None of these

Answer: Option C

9. Compounds attracted by applied strong magnetic field are called
A. Diamagnetic
B. Paramagnetic
C. Good conductor
D. Ferromagnetic

Answer: Option B

10. The correct electronic configuration of Cr is
A. [Ar]4s23d4
B. [Ar] 4s23d4
C. [Ar]4s03d5
D. [Ar]4s13d5

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Transition Elements MCQs