ThermoChemistry MCQs

ThermoChemistry MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post ThermoChemistry MCQs.

ThermoChemistry MCQs

Thermochemistry is a branch of chemistry. It is the study of the heat energy associated with chemical reactions and physical transformations. A reaction may release or absorb energy, and a phase change may do the same, such as in the reaction of melting and boiling.

ThermoChemistry MCQs

1. Which one is not a state function
A. Internal energy
B. Enthalpy
C. Gibbs free energy
D. Work

Answer: Option D

2. If the ΔH value is less than zero than reaction will be
A. Exothermic
B. Endothermic
C. May or may not be Exothermic or Endothermic
D. None of these

Answer: Option A

3. If the internal energy of the system is increased
A. Change in state of the system is increased
B. The temperature of the system may rise
C. The chemical reaction may take place
D. All

Answer: Option D

4. Which is true for a spontaneous endothermic process?
A. ΔH<0
B. ΔG<0
C. ΔS<0
D. ΔG>0

Answer: Option B

5. A reaction has values of ΔH and ΔS which are both positive. The reaction
A. Is spontaneous
B. Spontaneity is temperature dependent
C. Has an increasing free energy
D. Is non-spontaneous

Answer: Option D

6. ________________ is study about energy of a chemical system
A. Thermochemistry
B. Thermodynamics
C. Chemical kinetics
D. Stoichiometry

Answer: Option A

7. The environment in which a system is studied is
A. State function
B. Phase
C. Surrounding
D. State

Answer: Option C

8. Unit of heat in the SI system is
A. J
B. KCaL
C. Cal
D. GJ

Answer: Option A

9. Anything which depends upon the initial and final state of a system is
A. Environment
B. Surrounding
C. State function
D. Enthalpy

Answer: Option C

10. The total energy of a system is
A. P.E + K.E
B. P.E + heat energy
C. K.E + heat energy
D. P.E + mechanical energy

Answer: Option A

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of ThermoChemistry MCQs