Topic Wise Biology MCQs

The Variety of Life MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting The Variety of Life MCQs.

The Variety of Life also known as Biological diversity is the variety of life on earth. This includes all the different plants, animals, and microorganisms and the ecosystems they form on land and in water. Biological diversity is constantly changing.

The Variety of Life MCQs

1. So far over _____ number of species of animals are known:
A. million
B. 1 million
C. 1
D. 2 million

Answer: Option C

2. Which of the following category is most general with its members lest resembling with each other than the other categories:
A. Species
B. Genus
C. Family
D. Order

Answer: Option D

3. Solanum tuberosum is a scientific name of:
A. Onion
B. Amaltas
C. Potato
D. Tomato

Answer: Option C

4. Allium cepa is the scientific name of :
A. Onion
B. Amaltas
C. Potato
D. Tomato

Answer: Option B

5. Those organisms which can prepare their own food from simple inorganic material and can store energy are called
A. Autotrophs
B. Heterotrophs
C. Procariotique
D. Eu-critique

Answer: Option A

6. Which of the Euglenas (a Protoctista) character resembles that of animals:
A. They can move
B. They lack a cell wall
C. They do not have chlorophyll
D. Both a and b

Answer: Option D

7. The word which E-Chatton suggested for bacteria and blue-green algae was:
A. Autotrophs
B. Heterotrophs
C. Prokaryotic
D. Eukaryotic

Answer: Option C

8. Organisms of which of the following kingdom have an absorptive mode of nutrition:
A. Prokaryotae
B. Protoctista
C. Animalia
D. Fungi

Answer: Option D

9. Which of the following organisms have Chitin as a major structural component of their cell wall:
A. Prokaryotae
B. Protoctista
C. Plantae
D. Fungi

Answer: Option D

10. Five kingdom classification was proposed by :
A. Carlos Linnaeus
B. E-Chatton
C. Robert Whittaker
D. Lynn Margulis and Karlene Schwartz

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of The Variety of Life MCQs