Support and Movement MCQs

Support and Movement MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Support and Movement MCQs.

Support and Movement MCQs

Support and Movement Biology deals with the support and movement of organisms. The need for support became greater as animals and plants increased in size through the process of evolution. This was particularly true for organisms which left the water and colonized the land.

Movement is a response shown by a living organism towards or away from the stimulus. Movement is more clearly visible in most of the animals than in plants.

Support and Movement MCQs

1. Which of the following plays the major role in providing support to young herbaceous parts of the plant:
A. Living cells of epidermis with higher turgor pressure.
B. Living cells of cortex and pith with higher turgor pressure.
C. Collenchyma cells
D. All of these

Answer: Option D

2. Higher turgor pressure in a plant cell is maintained by:
A. A large number of vacuoles in a plant cell.
B. Higher ionic concentration inside vacuoles resulting from active pumping of ions at their tonoplastic membrane
C. A higher osmotic pressure of the cell vacuole
D. both B and C

Answer: Option D

3. The secondary cell wall of sclerenchyma cells is impregnated with
A. Cellulose.
B. Peptidoglycan and murein.
C. Lignin.
D. Pectin.

Answer: Option C

4. Among the followings which are the longest supportive cell?
A. Tracheids.
B. Sclereids.
C. Trachea.
D. Collenchyma cells

Answer: Option A

5. An increase in plant girth due to the activity of _____ is called secondary growth.
A. Cork cambium
B. Pith.
C. Vascular cambium.
D. Both a and c

Answer: Option D

6. Vascular Cambium initially appears as actively dividing cells between:
A. Primary Xylem and secondary xylem.
B. Primary xylem and secondary phloem.
C. Primary xylem and primary phloem
D. Secondary xylem and secondary phloem.

Answer: Option C

7. Sperms of liverworts, mosses, ferns move towards archegonia, in response to nucleic acid released by the ovum. This is an example of:
A. Chemotropic movement
B. Chemotactic movement.
C. Chemotactic movement
D. Hyponastic movement.

Answer: Option B

8. The place of attachment of leaf with the shoot is called:
A. Pith.
B. Pit.
C. Pulvinus.
D. Ecdysone.

Answer: Option C

9. Rapid movement of leaves of mimosa on touching is an example of :
A. Turgor movement
B. Nastic movement
C. Tropic movements
D. Growth movement

Answer: Option A

10. Roots of a plant show
A. Positive phototropism and negative geotropism.
B. Negative phototropism and positive geotropism.
C. Negative tactic movement and positive tropic movement.
D. Positive geotropism of stem and roots

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Support and Movement MCQs