Reproduction MCQs

Reproduction MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Reproduction MCQs.

Reproduction MCQs

Reproduction is also known as procreation or breeding. Reproduction is the biological process by which new individual organisms are produced from their parents. Reproduction is a fundamental and most important feature of all known life. Each and every individual organism exists as the result of reproduction.

Reproduction MCQs

1. In asexual reproduction, offspring are produced by
A. Meiosis
B. Mitosis
C. Both a and b
D. None of these

Answer: Option B

2. Which method is of asexual reproduction?
A. Sporulation
B. Fission
C. Apomixis
D. All of these

Answer: Option D

3. Gametes in animals are produced by
A. Mitosis
B. Meiosis
C. Fission
D. Apomixis

Answer: Option A

4. In sexual reproduction, plants have the diplohaplontic life cycle with alternating
A. Diploid sporophyte and haploid gametophyte generations
B. Haploid sporophyte and diploid gametophyte generations
C. Diploid sporophyte and diploid gametophyte generations
D. Haploid sporophyte and haploid gametophyte generations

Answer: Option A

5. Which statement is correct?
A. In heteromorphic generations are vegetatively dissimilar
B. In isomorphic generations are vegetatively dissimilar
C. In isomorphic generations are vegetatively similar
D. Both a and c

Answer: Option D

6. In parthenocarpy which levels are high in ovaries
A. Gibberellins
B. Cytokinins
C. Auxins
D. All of these

Answer: Option C

7. Seeds are dormant in conditions of
A. Water scarcity
B. Low temperature
C. Harsh Winters
D. All of these

Answer: Option D

8. Developing seeds are a rich source of
A. Auxins
B. Gibberellins
C. Cytokinins
D. All of these

Answer: Option D

9. Which statement is incorrect?
A. Climacteric is the burst of respiratory activity in fruit ripening
B. It is associated with ethane production
C. It helps in fruit set
D. It helps in fruit ripening

Answer: Option C

10. What is critical in photoperiodism?
A. Length of light period
B. Length of a dark period
C. Both a and b
D. None of these

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Reproduction MCQs