Physics Of Solids MCQs

Physics Of Solids MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Physics Of Solids MCQs.

Physics Of Solids MCQs

Physics Of Solids is also known as Solid-state physics. It is the branch of Physics which deals with the study of rigid matter, or solids, through methods such as quantum mechanics, crystallography, electromagnetism, and metallurgy.

Solid-state physics studies how the large-scale properties of solid materials result from their atomic-scale properties.

Physics Of Solids MCQs

1. Which of the following substances possess the highest elasticity?
A. Rubber
B. Steel
C. Glass
D. Copper

Answer: Option B

2. What is the SI unit of the modulus of elasticity of substance?
A. Nm-2
B. Jm-2
C. Nm-1
D. Being a number it has no unit

Answer: Option A

3. What are the dimensions of stress?
A. MLT-2
B. ML-2T-1
C. ML-1T-2
D. ML-T-1

Answer: Option C

4. The figure showed the stress-strain graph of a certain substance. Over which region of the graph is Hooks law obeyed?
A. AB
B. BC
C. CD
D. ED

Answer: Option D

5. Which one of the following physical quantities does not have the dimensions of force per unit area?
A. Stress
B. Strain
C. Youngs modulus
D. Pressure

Answer: Option B

6. A rubber cord of cross-sectional area 2cm2 has a length of 1m. When a tensile force of 10N is applied the length of the cord increases by 1cm. What is the youngs modulus of rubber?
A. 2×108 Nm-2
B. 5×106 Nm-2
C. 0.5×10-6 Nm-2
D. 0.2×10-6Nm-2

Answer: Option B

7. A wire of length L is stretched by a length E when a force F is applied at one end. If the elastic limit is not exceeded the amount of energy stored in the wire is
A. FE
B. (FE)
C. FE2/L
D. FE2

Answer: Option B

8. When a force is applied at one end of an elastic wire it produces at strain ∝ in the wire. If y is the youngs modulus of the material of the wire the amount of energy stored per unit volume of the wire is given by
A. Y∝
B. 2Y∝
C. Y∝/2
D. Y∝2

Answer: Option D

9. A wire suspended vertically from one end is stretched by attaching a weight of 20N to the lower end. The weight stretches the wire by 1mm. How much energy is gained by the wire?
A. 0.01J
B. 0.02J
C. 0.04J
D. 1.0J

Answer: Option A

10. A certain stress applied to an elastic material produces a certain strain in it. If the elastic limit is not exceeded the energy gained per unit volume of the material is given by
A. Stress/strain
B. (stress/-strain)
C. Stress x strain
D. (Stress/strain)

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Physics Of Solids MCQs