Oscillations MCQs

Oscillations MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Oscillations MCQs.

Oscillations MCQs

Oscillation refers to any Periodic Motion moving at a distance about the equilibrium position and repeats itself over and over for a period of time. The example of Oscillation includes up and down of a Spring.

A single oscillation in physics means going through one complete cycle. However, the term oscillation is preferred over the term cycles when cycles are rapidly occurring. The rate at which cycles are occurring through some unit of time is called frequency.

Oscillations MCQs

1. In vibratory motion
A. P.E. remains constant
B. K.E. remain constant
C. total energy remains constant
D. total momentum remains constant

Answer: Option C

2. The waveform of S.H.M. is
A. Standing wave
B. Sine wave
C. Square wave
D. None

Answer: Option B

3. S.I unit of frequency is
A. Vibration S-2
B. Radian
C. Hertz
D. ms-1

Answer: Option C

4. In S.H.M. the velocity of a particle is maximum at
A. mean position
B. extreme position
C. middle between the mean and extreme position on the right side
D. middle between the mean and extreme position on the left side

Answer: Option A

5. The acceleration of a projection on the diameter for a particle moving along a circle is
A. w2x
B. wx2
C. w2x
D. wx2

Answer: Option C

6. The total energy of a body executing S.H.M is directly proportional to
A. The square root of amplitude
B. The amplitude
C. Reciprocal of amplitude
D. Square of an amplitude

Answer: Option D

7. The time period of a second pendulum is
A. 4 seconds
B. 3 seconds
C. 2 seconds
D. 6 seconds

Answer: Option C

8. The length of the second pendulum is
A. 100 cm
B. 99 cm
C. 99.2 cm
D. 98 cm

Answer: Option C

9. If the length of the second pendulum becomes four times, then its time period will become
A. 4 times
B. 6 times
C. 8 times
D. 2 times

Answer: Option D

10. The force responsible for the vibratory motion of the simple pendulum is
A. mg cosθ
B. mg sinθ
C. mg tonθ
D. mg

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Oscillations MCQs