Organic Chemistry MCQs

Organic Chemistry MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Organic Chemistry MCQs.

Organic Chemistry MCQs

Organic chemistry is the chemistry subdiscipline for the scientific study of structure, properties, and reactions of organic compounds and organic materials. Study of structure determines their chemical composition and formula.

Organic Chemistry MCQs

1. Main source of organic compounds is
A. Animal
B. Fossil
C. Coal
D. Plants

Answer: Option A

2. Octane number can be improved by
A. Isomerization
B. Adding (C2H5)4 Pb
C. Adding (CH3)4 Pb
D. All

Answer: Option D

3. Hydrocarbons which burn with smoky flame are called
A. Aliphatic
B. Alicyclic
C. Aromatic
D. Aldehyde

Answer: Option C

4. Octane number 2 2 4-trimethyl pentane is
A. 100
B. 90
C. 80
D. 70

Answer: Option A

5. Propene can exhibit
A. cis-trans isomerism
B. geometric isomerism
C. both A & B
D. none of the above

Answer: Option D

6. Geometric isomerism is usually found in
A. Alkanes
B. Alkenes
C. Alkynes
D. Esters

Answer: Option B

7. Pentane and 2-methyl butane have the same
A. Boiling point
B. Melting point
C. Percentage composition
D. Structural formula

Answer: Option C

8. Organic compounds that are essentially nonpolar and exhibit weak intermolecular forces have
A. Low melting points
B. Low vapour pressure
C. High boiling points
D. High electrical conductivity

Answer: Option A

9. The first organic compound was synthesized in laboratory by
A. Wohler
B. Kolbe
C. Berzelius
D. Berthelot

Answer: Option A

10. According to vital force theory
A. Organic compounds can be synthesized from inorganic compounds
B. organic compounds cannot be synthesized from inorganic compounds
C. organic compounds can be synthesized by animals
D. organic compounds can be synthesized by plants

Answer: Option A

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Organic Chemistry MCQs