Nutrition MCQs

Nutrition MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Nutrition MCQs.

Nutrition MCQs

Nutrition is the science that deals with the interaction of nutrients and other substances in food which is related to maintenance, growth, reproduction, health, and disease of an organism. Nutrition also includes food intake, absorption, assimilation, biosynthesis, catabolism, and excretion.

Nutrition MCQs

1. Carbohydrates, fats & proteins are essential for:
A. Metabolic processes of an organism
B. Providing energy
C. Formation of structures
D. All of these

Answer: Option D

2. Magnesium is present in which of the following?
A. Cytochromes
B. ATP
C. Chlorophyll
D. Hemoglobin

Answer: Option C

3. Deficiency of which of the following causes chlorosis?
A. Nitrogen
B. Magnesium
C. Iron
D. Both A and B

Answer: Option D

4. Deficiency of K+ causes:
A. Stunted growth & strong chlorosis
B. No electron transport chains
C. The premature death of leaves.
D. Stunted growth of roots.

Answer: Option C

5. Puccinia is a parasitic:
A. Plant
B. Fungus
C. Animal
D. Algae

Answer: Option B

6. Autotrophic organisms can exist in an exclusively ______ environment.
A. Organic
B. Inorganic
C. Wet
D. Terrestrial

Answer: Option B

7. Strong chlorosis is due to the deficiency of _____ in plants.
A. Magnesium
B. Nitrogen
C. Potassium
D. Phosphorus

Answer: Option B

8. Stunted growth of roots is due to the deficiency of _____ in plants
A. Potassium
B. Magnesium
C. Phosphorus
D. Iron

Answer: Option C

9. Puccinia commonly destroys
A. Corn
B. Tomato
C. Dodder
D. Wheat

Answer: Option D

10. Nodules on roots of leguminous plants have _____ bacteria
A. Anaerobic
B. Nitrogen fixing
C. Nitrifying
D. Ammonifying

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Nutrition MCQs