Motion and Force MCQs

Motion and Force MCQs

11. 1st law of motion gives the definition of
A. Rest
B. Motion
C. Velocity
D. Force

Answer: Option D

12. 2nd law of motion gives the definition of
A. Force
B. Acceleration
C. Velocity
D. Both force and acceleration

Answer: Option B

13. 3rd law of motion explains
A. Effect of force
B. The existence of a force
C. The existence of two forces
D. The existence of a pair of forces in nature

Answer: Option D

14. Momentum depends upon
A. Force acts on the body
B. Mass of the body
C. The velocity of the body
D. Both the mass and velocity of the body

Answer: Option D

15. The dimension of force is
A. MLT-2
B. ML2T-2
C. ML2T2
D. ML-2T-2

Answer: Option A

16. When a body moves in a straight line then its displacement coincides with
A. Distance
B. Force
C. Acceleration is zero
D. Both A and B

Answer: Option A

17. Which of the following pair has same direction always?
A. Force, displacement
B. Force, velocity
C. Force, acceleration
D. Force, momentum

Answer: Option C

18. Motorcycle safety helmet extends the time of collision hence decreasing the
A. Chance of collision
B. Force acting
C. Velocity
D. Impulse

Answer: Option D

19. The collision between two bodies be elastic if bodies are
A. Solid and soft
B. Soft and elastic
C. Solid and hard
D. Hard and elastic

Answer: Option C

20. During a long jump, the athlete runs before taking the jump. By doing so he
A. Provide him with a larger inertia
B. Decreases his inertia
C. Decreases his momentum
D. Increases his momentum

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Motion and Force MCQs