Modern Physics MCQs

Modern Physics MCQs

31. In Davisson-Germer experiment the diffracted proton from crystal shows
A. Particle property
B. Wave property
C. Light property
D. Quantum property

Answer: Option B

32. If a diffraction grating is placed in the path of a light beam it reveals
A. Wave property
B. Particle property
C. Energy particle
D. Electromagnetic wave property

Answer: Option A

33. In an electron microscope, we use energetic particles because of
A. Penetrating power is high
B. Kinetic energy is large
C. Wavelength is very short
D. All the above reasons

Answer: Option C

34. In the electron microscope, electric & magnetic fields are used as
A. Electromagnetic gun
B. Source of electromagnetic waves
C. Deflecting charged particle
D. Converging source of electrons

Answer: Option D

35. A three-dimensional image is obtained by
A. Electron microscope
B. Scanning electron microscope
C. Magnetic imaging
D. None of the above

Answer: Option B

36. The uncertainty in momentum & position is due to its
A. Property of matter and radiation
B. Two-dimensional motion
C. Emission of the certain wavelength
D. Very high velocity

Answer: Option A

37. For confinement of electron in a box of radius 10-14m the electron, speed should be
A. 107m/sec
B. Should be greater than the speed of light.
C. Be zero
D. Not be wave-like

Answer: Option B

38. The energy radiated is directly proportional to the fourth power of Kelvins temperature is
A. Karl-Weins law
B. Rayleigh-Jeans law
C. Stephens law
D. Plancks

Answer: Option C

39. Compton effect proves the
A. Photon theory of light
B. Dual nature of light
C. Wave nature of light
D. Uncertain nature of light

Answer: Option A

40. Electron moves in the orbit as
A. Simple vibratory motion
B. Standing wave motion
C. Vibratory motion like up and down
D. S.H.M likes the sound

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Modern Physics MCQs