Modern Physics MCQs

Modern Physics MCQs

11. Stopping potential for a metal surface in case of photoelectric emission depends on
A. The threshold frequency for the metal surface
B. The intensity of incident light
C. The frequency of incident light and the work function of the metal surface
D. All of the above

Answer: Option C

12. Select an alternative from of uncertainly principle from the following
A. ∆E = h/m∆c(1-cosθ)
B. ∆E . ∆t = h
C. mc2 = hv
D. Any of above

Answer: Option B

13. The existence of Ether wind was experimentally rejected by
A. Equal to its rest mass
B. Double of its rest mass
C. Infinite
D. Zero

Answer: Option C

14. If a material object moves with speed of light its mass becomes
A. Equal to its rest mass
B. Double of its rest mass
C. Infinite
D. Zero

Answer: Option C

15. As the temperature of the black body is raised the wavelength corresponding to the maximum intensity
A. Shifts towards longer wavelength
B. Shifts towards shorter wavelength
C. Remain the same
D. Shifts towards longer as well as shorter wavelengths

Answer: Option B

16. The rest mass of a photon is
A. Infinite
B. Zero
C. Very small
D. 1.67 x 10-27 kg

Answer: Option B

17. The name of the photon for the quantum of light was proposed by
A. Ampere
B. Plank
C. Thomson
D. Einstein

Answer: Option D

18. Einstein’s photoelectric equation is given by
A. 1/2 mvmax2=hf+Φ
B. 1/2 mvmax2-hf = Φ
C. 1/2 mvmax2=hf-Φ
D. All of above are correct

Answer: Option C

19. In Compton scattering, the change in wavelength is maxed if
A. The angle of scattering is 90°
B. The angle of scattering is 60°
C. The angle of scattering is 180°
D. The angle of scattering is 0

Answer: Option C

20. Davison Germer experiment indicates
A. Interference
B. Polarization
C. Election diffraction
D. Refraction

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Modern Physics MCQs