Man and His Environment MCQs

Man and His Environment MCQs

For your better medical test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Man and His Environment MCQs.

Man and His Environment MCQs

Man needs a diversity of natural resources like food, clothes and the materials with which we build houses, cars, and electronics. These all natural resources come from the Earth. As the number of people on the planet grows, more resources are needed to meet just our basic needs.

Man and His Environment is the understanding of how the Earth provides these needs and how our actions and decisions affect our planet Earth.

Man and His Environment MCQs

1. Which one is a non-renewable resource?
A. Wildlife
B. Forests
C. Natural gas
D. Land

Answer: Option C

2. Process that supplies food to living things through decaying and decomposition is called
A. Food cycle
B. Nutrient cycle
C. Dead-live cycle
D. None of these

Answer: Option B

3. Balance in the nutrient cycle can be upset when
A. Too much food is consumed
B. Not enough food is produced
C. Decayed nutrients are not returned to the ground
D. All of these

Answer: Option D

4. In air nitrogen is
A. 57%
B. 20%
C. 79%
D. 30%

Answer: Option C

5. In air % of oxygen and carbon dioxide is
A. Oxygen 20%, CO2 0.03%
B. Oxygen 50%, CO2 50%
C. Oxygen 30%, CO2 0.05%
D. Oxygen 25%, CO2 0.02%

Answer: Option A

6. Water constitutes –% of body weight?
A. 25-30%
B. 70-90%
C. 10-30%
D. 30-50%

Answer: Option B

7. Which statement is true?
A. 20% of total water is in the form of frozen ice caps
B. 80% is in the oceans
C. 1% as freshwater lakes, streams, and rivers
D. 10% is in canals

Answer: Option C

8. The total area of the world under cultivation is
A. 5%
B. 11%
C. 21%
D. 31%

Answer: Option B

9. Wildlife refers to
A. All plants of the world
B. All non-cultivated plants
C. Nondomesticated animals
D. Both B and C

Answer: Option D

10. Endangered species are
A. Dangerous for the life of humans
B. Reduced in number
C. Already extinct
D. All of these

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Man and His Environment MCQs