Major Ecosystems MCQs

Major Ecosystems MCQs

For your better medical test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Major Ecosystems MCQs.

Major Ecosystems MCQs

An ecosystem is a biological community of living organisms like plantsanimals and microbes in a particular area. The living and physical components of an ecosystem are linked together through nutrient cycles and energy flows. Ecosystems can be of any size, but usually, they are in particular places.

There are 6 major types of Environmental Ecosystems.

  • Forest Ecosystems
  • Grassland Ecosystems
  • Desert Ecosystems
  • Tundra Ecosystems
  • Freshwater Ecosystems
  • Marine Ecosystems

Major Ecosystems MCQs

1. Weather refers to
A. Short-term fluctuations in temperature, cloud cover, wind and precipitation
B. It prevails over periods of hrs or days
C. Overall patterns of weather that prevail from year to year
D. Both a and b

Answer: Option D

2. Which statement about the hydrospheric ecosystem is incorrect?
A. Saltwater ocean and sea are the largest ecosystems on earth
B. Saltwater ecosystem covers about 75% earth surface
C. Freshwater ecosystem covers less than 1% of earth surface
D. Its temperature is more moderate to support life

Answer: Option B

3. The productivity of an ecosystem is indicated by
A. Number of plants in that ecosystem
B. The density of that ecosystem
C. Consumption of carbon dioxide and evolve of oxygen
D. Both a and b

Answer: Option D

4. In which zone plant community is most diverse
A. Limnetic zone
B. Littoral zone
C. Profundal zone
D. All of these

Answer: Option B

5. Which statement about the profundal zone is correct?
A. Plants are unable to anchor but enough light penetrates to support photosynthesis
B. Phytoplanktons in this region are cyanobacteria
C. Decomposers and detritus feeders inhabit it
D. Water lilies are abundant

Answer: Option C

6. Eutrophication is
A. The process of decreasing nutrients by human activities
B. Adequate nutrition accelerated by human activities
C. Changing the trophic levels of an ecosystem by human activities
D. Addition of more predators in an ecosystem

Answer: Option B

7. In polluted lake which organisms dominate the community
A. Fish
B. Crustaceans
C. Phytoplanktons
D. Blue-green algae

Answer: Option D

8. Evolution of vascular bundles in plants and skeleton in animals is an adaptation for
A. Hdrospheric ecosystem
B. Aquatic ecosystem
C. Terrestrial ecosystem
D. All of these

Answer: Option C

9. Development of bark in plants and skin in animals is a method for
A. Providing support
B. Protection from enemies
C. Reducing water loss
D. Helping in food production

Answer: Option C

10. Which statement is incorrect?
A. Average rainfall in temperate deciduous forests is 750-1500mm
B. The temperature of coniferous alpine and boreal forests is up to 10 degrees
C. Northern coniferous forests are called Taiga
D. Coniferous forests located at high latitude are alpine

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Major Ecosystems MCQs