Macromolecules MCQs

Macromolecules MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Macromolecules MCQs.

Macromolecules MCQs

A macromolecule is a very large molecule, such as protein, commonly created by the polymerization of smaller subunits. They are typically composed of thousands of atoms or more. The most common macromolecules in biochemistry are biopolymers and large non-polymeric molecules.

Macromolecules MCQs

1. Polymers described as large molecules built up from small repeating units called
A. Biopolymers
B. Dimers
C. Monomers
D. Metamers

Answer: Option C

2. A polymer in which three different monomers combine called.
A. Copolymer
B. Terpolymer
C. Homopolymer
D. Biopolymer

Answer: Option B

3. The important monomers of acrylic resins are
A. Vinyl chloride
B. Styrene
C. Methylmethacrylate
D. Hexamethylenediamine

Answer: Option C

4. Polyester resins are the product of the reaction of
A. Dihydric alcohol and dicarboxylic aromatic acids
B. Polyamines with aliphatic dicarboxylic acids
C. Styrene in the presence of a catalyst
D. Epichlorohydrin with diphenol propane

Answer: Option A

5. Industrial materials and thermal power stations are coated with
A. Polyester resins
B. Epoxy paints
C. Polyamide resins
D. Polyvinyl chloride

Answer: Option B

6. Carbohydrates are polyhydroxy compounds of
A. Glucose
B. Glyceraldehydes
C. Oligosaccharides
D. Aldehydes and ketones

Answer: Option D

7. A common example of carbohydrates are
A. Cellulose glycogen galactose
B. Glyceraldehydes glucose peptone
C. Glycerol phospholipids collagen
D. Legumin amylopectin albumin

Answer: Option A

8. Nylon is obtained by heating
A. Acrylic acid
B. Epichlorohydrin
C. Vinyl chloride
D. Adipic acid with hexamethylene diamine

Answer: Option D

9. Hydrolysis of an oligosaccharide in the presence of acid yields
A. One monosaccharide unit
B. No monosaccharide unit
C. 2-9 monosaccharide unit
D. many monosaccharides

Answer: Option C

10. Amylose is
A. Soluble in water
B. Insoluble in water
C. Soluble in alcohol
D. Partially soluble in alcohol

Answer: Option A

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Macromolecules MCQs