Kingdom Animalia MCQs

11. Of the following which one is not found in series Protostomia.
A. Annelida
B. Arthropoda
C. Mollusca
D. Echinodermata

Answer: Option D

12. In some cases, the blastomere can produce complete embryo the cleavage will be
A. Spiral and determinate
B. Radial and indeterminate
C. Spiral and indeterminate
D. Radial and determinate

Answer: Option B

13. The fate of each blastomere is foretold. The cleavage will be as
A. Spiral and indeterminate
B. Radial and indeterminate
C. Radial and indeterminate
D. Spiral and determinate

Answer: Option D

14. Of the following which one is non-cellular in most cases in animals?
A. Mesenchyme
B. Sclerenchyma
C. Chlorenchyma
D. Mesoderm

Answer: Option A

15. In most triploblastic after embryonic development, the three layers are represented as
A. Separate layers of cells
B. Structures formed from them
C. Structures associated with them
D. Their functions in the body

Answer: Option B

16. Of the following which one is not the characteristic of triploblastic.
A. All of them have blood vascular system
B. They may be coelomate pseudocoelomate or acoelomate
C. They are included in grade bilateria
D. All of them have a digestive system

Answer: Option A

17. The system well – developed in the acoelomate is
A. Excretory system
B. Nervous system
C. Both of these
D. Transport system

Answer: Option C

18. Pseudocoelem develops from
A. Blastopore
B. Plastoquinone
C. Blastocoel
D. Splitting of mesoderm

Answer: Option C

19. The function of coelom is
A. To increase the size of the animals
B. To help in the functioning of the reproductive system
C. To provide space for the development of organs and systems
D. None of these

Answer: Option C

20. Coelom is lined by
A. Parietal mesoderm
B. Visceral mesoderm
C. Mesoderm
D. Both A & B

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Kingdom Animalia MCQs