Homeostasis MCQs

Homeostasis MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Homeostasis MCQs.

Homeostasis MCQs

Homeostasis is a property of cells, tissues, and organisms that allows the maintenance and regulation of the stability and constancy needed to function properly. Homeostasis is a healthy state which is maintained by the constant adjustment of biochemical and physiological pathways.

Homeostasis MCQs

1. The mechanism of regulation, generally between organism and its environment, of solutes and the gain and the loss of water is called
A. Homeostasis
B. Hemostasis
C. Osmoregulation
D. Thermoregulation

Answer: Option C

2. Which of the following statement about Homeostasis is incorrect
A. There is a definite control system that regulates the homeostatic activities
B. Homeostatic mechanisms keep the internal environment fixed despite wide changes in the external environment
C. Because of this, the fluctuations of the internal environment are of extremely narrow range as compared to that of the external environment
D. All are correct

Answer: Option B

3. In a hot summer afternoon, if your body’s Homeostatic machinery keep your internal temperature quite lower than that of external than this is an example of
A. Positive feedback
B. Negative feedback
C. Feedback
D. Osmoregulation

Answer: Option B

4. In osmosis water molecules move from area of _______ to _______ through semipermeable membrane
A. Higher solute concentration to lower solute concentration
B. Lower solute concentration to higher solute concentration
C. Lower solvent concentration to higher solvent concentration
D. All of these

Answer: Option B

5. Which of the following represents osmoregulatory steps taken by hydrophytes?
A. Increases transpiration by increasing the surface area of the leave.
B. Small and thick leaves to decrease the surface area proportional to the volume of the leave.
C. Stomata closing in a sufficient supply, and opening in a restricted supply of water.
D. None of these

Answer: Option A

6. Thick, waxy & leathery cuticle around leaves is present in
A. Hydrophytes
B. Mesophytes
C. Xerophytes
D. Halophytes

Answer: Option C

7. Rose is an example of
A. Hydrophytes
B. Mesophytes
C. Xerophytes
D. Halophytes

Answer: Option B

8. Most of the marine invertebrates are
A. Osmoconformers
B. Osmoregulators
C. Both depend upon the concentration of sea water
D. None of these

Answer: Option A

9. Which of the following fish drink a large amount of seawater and excrete concentrated urine resulting in maximum salt excretion and minimal water loss?
A. Hagfish
B. Freshwater Fishes
C. Bony fishes
D. None of these

Answer: Option C

10. Marine fish can keep their internal environment hypertonic with respect to the surrounding salty water by retaining.
A. Excessive urea which will increase their internal solute concentration and prevent body shrinkage in a hypertonic environment
B. Trimethyl alanine
C. Ammonia
D. Trimethylamine oxide

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Homeostasis MCQs