Heat and Thermodynamics MCQs

Heat and Thermodynamics MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Heat and Thermodynamics MCQs.

Heat and Thermodynamics MCQs

Thermodynamics is a branch of Physics which deals with heat and temperature and their relation to energy and work. The behaviour of these quantities is governed by the 4 laws of thermodynamics, irrespective of the composition or specific properties of the material or system in question.

Heat and Thermodynamics MCQs

1. The dimension of pressure is
A. MLT
B. ML-1T-1
C. ML-1T-2
D. ML-2T-2

Answer: Option C

2. Temperature is a property which determines
A. How much heat a body contains
B. Whether a body will feel hot or cold to touch
C. In which direction heat will flow between two systems
D. How much total absolute energy a body has

Answer: Option C

3. We prefer mercury as a thermometric substance because
A. Over a wide range of temperature, its expansion is uniform
B. It does not stick to thermometer glass
C. It opaque to light
D. All of above

Answer: Option D

4. The scales of temperature are based on two fixed points which are
A. The temperatures of water at 0° 100°C
B. The temperature of melting ice and boiling water at atmospheric pressure
C. The temperatures of ice cold and boiling water
D. The temperatures of frozen and boiling mercury

Answer: Option B

5. The numerical value of Boltzmann’s constant is
A. 1.38×10-31JK-1
B. 3.18×10-31JK-1
C. 3.18×10-23JK-1
D. 1.38×10-23JK-1

Answer: Option D

6. In a clinical thermometer, the mercury in the capillary tube does not contract once removed from the patient because
A. Mercury takes a long time to contract
B. The amount of mercury use is very small
C. The capillary tube has a small constriction near the bulb
D. The capillary tube is very narrow

Answer: Option C

7. Normal human body temperature 98.6°F corresponds to
A. 37°C
B. 42°C
C. 55°C
D. 410°C

Answer: Option A

8. The Fahrenheit and centigrade scales agree to
A. 40
B. 15.5
C. 542
D. 273

Answer: Option A

9. The size of one degree of Celsius is equal to
A. One degree of Fahrenheit scale
B. 1.8 degrees of Fahrenheit scale
C. 3.2 degrees of Fahrenheit scale
D. 2.12 degrees of Fahrenheit scale

Answer: Option B

10. At constant temperature the graph between V and 1/P is
A. Hyperbola
B. Parabola
C. A curve of any shape
D. A straight lime

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Heat and Thermodynamics MCQs