Growth and Development MCQs

Growth and Development MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Growth and Development MCQs.

Growth and Development MCQs

Growth and Development entail the biological, psychological and emotional changes that occur in organisms as the individual progresses from dependency to increasing autonomy. It is a continuous process with a predictable sequence, yet having a unique course.

Growth and Development MCQs

1. Growth process is
A. Irreversible
B. Reversible
C. Sometimes reversible sometimes irreversible
D. Temporary

Answer: Option A

2. A plant has a growth pattern called
A. Closed growth
B. Open growth
C. In between the two
D. None of these

Answer: Option B

3. The speed of growth is
A. Rapid throughout
B. Slow throughout
C. First slow then rapid then slow again
D. First rapid then slow

Answer: Option D

4. Meristems are a group of cells that
A. Allow the surrounding region to divide
B. Provide nutrition
C. Help in movement
D. Retain the potential to divide

Answer: Option D

5. Higher plants grow through
A. Growing points
B. The whole plant body is capable of growing
C. Only roots grow
D. None of these

Answer: Option A

6. Meristems are of
A. Two types
B. Three types
C. Four types
D. Five types

Answer: Option B

7. Apical meristems are located at
A. Tips of leaves
B. Tips of flowers
C. Tips of roots and stems
D. Tips of roots only

Answer: Option C

8. Function of intercalary meristems is
A. Increase in length
B. Increase in diameter
C. Production of leaves and flowers
D. None of these

Answer: Option C

9. Lateral meristems are present in
A. All plants
B. Gymnosperms and dicots
C. Monocots
D. In aquatic plants only

Answer: Option B

10. Intercalary meristems are of
A. Permanent nature
B. Temporary nature
C. Some are permanent some temporary
D. None of these

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Growth and Development MCQs