Gaseous Exchange MCQs

Gaseous Exchange MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Gaseous Exchange MCQs.

Gaseous Exchange MCQs

Gas exchange is the physical process by which gases move passively by diffusion across a surface. Gas exchange or respiration takes place at a respiratory surface; a boundary between the external environment and the interior of the body.

Gas exchange occurs in the lungs between the alveoli and a network of tiny blood vessels called capillaries, which are located in the walls of the alveoli.

Gaseous Exchange MCQs

1. _________ respiration is directly involved in the production of energy, necessary for all living activities.
A. Organismic
B. Cellular
C. Both of these
D. None of these

Answer: Option B

2. ______ respiration is the process by which cell utilized oxygen and produces CO2
A. Cellular
B. Organismic
C. Both of these
D. None of these

Answer: Option A

3. Of the following, which one is a better respiratory medium.
A. Air
B. Water
C. Soil
D. None of these

Answer: Option A

4. Oxygen content per liter of air is
A. 10 ml
B. 100 ml
C. 200 ml
D. 100ml

Answer: Option C

5. Water is _____ times viscous than air
A. 50
B. 1000
C. 5000
D. 8000

Answer: Option A

6. There are ______ stomata per square cm of leaf surface in Tobacco plants.
A. 1200
B. 12000
C. 100,000
D. 1000

Answer: Option B

7. The air spaces may comprise up to ______ of the total volume of leaf surface.
A. 30%
B. 20%
C. 40%
D. 50%

Answer: Option C

8. The glycolate produced diffuses into the membrane-bounded organelles called
A. Glyoxisomes
B. Peroxisomes
C. Lysosomes
D. Mitochondria

Answer: Option B

9. The active site of Rubisco is evolved to bind
A. CO2
B. O2
C. Both of these
D. H2O

Answer: Option C

10. Number of spiracles present in a cockroach is
A. 15
B. 10
C. 20
D. 30

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Gaseous Exchange MCQs