Experimental Techniques In Chemistry MCQs

Experimental Techniques In Chemistry MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Experimental Techniques In Chemistry MCQs.

Experimental Techniques In Chemistry MCQs

Chemistry is the field of science which deals with the compounds composed of atoms, i.e. elements, and molecules, i.e. combinations of atoms: their composition, structure, properties, behaviour and the changes they undergo during a reaction with other compounds. Here we will share Experimental Techniques In Chemistry MCQs.

Experimental Techniques In Chemistry MCQs

1. Which of the following technique is used for the separation of insoluble particles from liquids?
A. Filtration
B. Crystallization
C. Solvent extraction
D. Chromatography

Answer: Option A

2. Which of the following way in used for classification of chromatography?
A. Shape
B. Phase
C. Mechanism
D. All

Answer: Option D

3. The fluted filter paper is used to
A. Filter hot solution
B. Avoid premature crystallization
C. Increase the rate of filtration
D. Decrease the area

Answer: Option C

4. Safe and the most reliable method of drying crystals is through
A. Filter paper
B. Vacuum desiccators
C. Oven
D. None of these

Answer: Option B

5. A substance having a very high vapour pressure at its melting point on heating will show
A. Melting
B. Sublimation
C. Decomposition
D. Condensation

Answer: Option B

6. A process controlled by Distributive law is
A. Crystallization
B. Sublimation
C. Solvent extraction
D. Filtration

Answer: Option C

7. A technique of partition chromatography in which the solvent is in a pool at the bottom of container
A. Adsorption chromatography
B. Ascending chromatography
C. Radial chromatography
D. Descending chromatography

Answer: Option B

8. Different components of a mixture have different Rf values due to
A. Polar solvent used
B. Combination of solvents used
C. Their different distribution coefficients in the solvent
D. Distributive law

Answer: Option C

9. Branch of chemistry that deals with the complete qualitative and quantitative analysis of a substance is
A. Stoichio chemistry
B. Physical chemistry
C. Analytical chemistry
D. Quantum chemistry

Answer: Option C

10. Identification of the components of a sample is
A. Quantitative analysis
B. Qualitative analysis
C. Stoichiometry
D. Physical chemistry

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Experimental Techniques In Chemistry MCQs