Evolution MCQs

Evolution MCQs

For your better medical test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Evolution MCQs.

Evolution MCQs

Evolution is the process by which organisms change over time as a result of changes in heritable physical or behavioural traits. These characteristics are the expressions of genes that are passed on from parent to offspring during reproduction.

The theory of evolution by natural selection was first formulated in Darwin’s book “On the Origin of Species” in 1859.

Evolution MCQs

1. The process that has transformed life on earth from its earliest forms to vast diversity is
A. Mutation
B. Evolution
C. Migration
D. Genetic drift

Answer: Option B

2. Carolus Linnaeus was the believer of
A. Special creation
B. Natural selection
C. Catastrophism
D. Inheritance of acquired characters

Answer: Option A

3. Which scientist does not match his achievements
A. Lamarck published his theory of evolution
B. Lyell published principles of geology
C. Malthus published an essay on the principle of population
D. Cuvier published papers on inheritance

Answer: Option D

4. Archaebacteria can survive at
A. 150°C
B. 300°C
C. 120°C
D. 200°C

Answer: Option C

5. What was the source of hydrogen for first photosynthetic organisms?
A. Water
B. Hydrogen present in soil
C. Hydrogen sulphate
D. Hydrogen sulphide

Answer: Option D

6. Prokaryotes are considered to be evolved
A. 3.5 billion years ago
B. 1.5 billion years ago
C. 4.5 billion years ago
D. 1000 million years ago

Answer: Option A

7. Flagella might have arisen through the ingestion of
A. Cyano-bacteria
B. Spirochetes
C. Chlamydomonas
D. Paramecium

Answer: Option B

8. Important point/s of Lamarck’s theory
A. Use and disuse of organs
B. Inheritance of acquired characters
C. Natural selection
D. Both a and b

Answer: Option D

9. Who developed a theory of natural selection essentially identical to Darwin’s
A. Hardy-Weinberg
B. Alfred Wallace
C. Malthus
D. Lyell

Answer: Option B

10. Neo-Darwinism has integrated discoveries and ideas from
A. Taxonomy
B. Palaeontology
C. Genetics
D. All of these

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Evolution MCQs