Environmental Chemistry MCQs

Environmental Chemistry MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Environmental Chemistry MCQs.

Environmental Chemistry MCQs

Environmental chemistry is the branch of chemistry which deals with the study of the sources, reactions, transport, effects, and fates of chemical species in the air, soil, and water environments and the effect of human activity on these things.

Environmental Chemistry MCQs

1. Which of the following is not a heavy industry?
A. Iron
B. Fertilizer
C. Paper
D. None

Answer: Option D

2. Which of the following is a macronutrient?
A. Boron
B. Iron
C. Copper
D. Carbon

Answer: Option D

3. The requirement of macronutrient per acre of the land is
A. 5 to 200 kg
B. 20-200 kg
C. 200-400 kg
D. 30-400 kg

Answer: Option A

4. Three elements needed for the healthy growth of plants are
A. N P K
B. N K C
C. N S P
D. N Ca P

Answer: Option A

5. Which of the following is not a secondary pollutant
A. Ozone
B. Carbonic acid
C. Sulphuric acid
D. Carbon dioxide

Answer: Option D

6. The residence time of methane in the atmosphere is
A. 3 – 7 days
B. 2 -3 days
C. 3 – 7 years
D. 2 – 3 years

Answer: Option C

7. A major cause of SO2 on a global scale is
A. Volcanoes
B. Electric sparks
C. Combustion
D. All

Answer: Option A

8. Hypochlorous acid is used for disinfecting the water it reacts with the dissolved ammonia producing
A. NH2Cl
B. NHCI2
C. NCI2
D. All of the above

Answer: Option D

9. Acid present in acid rain may be
A. H2SO4
B. HNO3
C. Both A and B
D. None

Answer: Option C

10. The yellow colour in photochemical smog is due to the presence of
A. Dinitrogen oxide
B. Nitrogen dioxide
C. Chlorine gas
D. Chlorine dioxide

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Environmental Chemistry MCQs