Electrostatics MCQs

Electrostatics MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Electrostatics MCQs.

Electrostatics MCQs

Electrostatics is the branch of physics which deals with the electric charges at rest. Since classical physics, it has been known that some materials such as amber attract lightweight particles after rubbing. The Greek word for amber is electron which was the source of the word ‘electricity‘.

Electrostatics MCQs

1. When we rub a glass rod with a silk cloth then
A. Glass rod acquires negative charge while silk acquires a positive charge
B. Glass rod acquires positive charge while silk acquires negative charges
C. Both glass rod and silk acquire a negative charge
D. Both glass rod and silk acquire a positive charge

Answer: Option B

2. If the distance between the two point charges become half then force between them becomes
A. Double
B. Half
C. Four times
D. Remains same

Answer: Option C

3. The minimum charge on an object cannot be less than
A. 1.6 x 10-19C
B. 3.2 x 10-19C
C. 9.1 x 109C
D. No definite value exist

Answer: Option A

4. The electric charge of 100 °C is 13cm apart from another charge 16.9°C electric force between them is
A. 9x107N
B. 900N
C. 9x105N
D. 9x106N

Answer: Option B

5. The electric force between two point charges in air or vacuum is F. If we replace air or vacuum by an insulator (dielectric) of relative permittivity Cr the force between the charges will
A. Decrease
B. Increase
C. Remain constant
D. Depends upon the composition of a dielectric

Answer: Option A

6. Two charges are placed at a certain distance. If the magnitude of each charge is doubled the force will become
A. 1/4th of its original value
B. 1/8th of its original value
C. 4 times of its original value
D. 8 times of its original value

Answer: Option C

7. The force per unit charge is known as
A. Electric flux
B. Electric intensity
C. Electric potential
D. All of above are same

Answer: Option B

8. An electric field can deflect
A. Neutrons
B. X-rays
C. Both glass rod and silk acquire a negative charge
D. None

Answer: Option D

9. An electric charge at rest produces
A. Only a magnetic field
B. Only an electric field
C. Neither electric field nor magnetic field
D. Both electric and magnetic fields

Answer: Option B

10. Tick the only wrong statement.
A. Similar charges repel each other
B. Dissimilar charges attract each other
C. Repulsion is the sure test of electrification
D. An electrically neutral body is repelled both positively and negatively charged bodies

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Electrostatics MCQs