Electronics Physics MCQs

Electronics Physics MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Electronics Physics MCQs.

Electronics Physics MCQs

Electronics, the branch of Physics and electrical engineering that deals with the emission, behaviour, and effects of electrons and with electronic devices. Electronics, the branch of physics and electrical engineering that deals with the emission, behaviour, and effects of electrons and with electronic devices.

Electronics Physics MCQs

1. Electrons present in p-type material due to thermal pair generation are
A. Majority carriers
B. Minority carriers
C. Dual carriers
D. Blockers

Answer: Option B

2. Semi-conductors with donor atoms and free electrons belong to the type
A. N
B. P
C. Mix
D. Any of above

Answer: Option A

3. Semi-conductor germanium and silicon are
A. Pentavalent
B. Trivalent
C. Divalent
D. Tetravalent

Answer: Option D

4. Acceptor and donor impurities donate
A. N-carriers only
B. P-carriers only
C. P-carriers and n-carriers respectively
D. N-carriers and p-carriers respectively

Answer: Option C

5. P-N junction when reversed biased acts as a
A. Capacitor
B. Inductor
C. On switch
D. Off switch

Answer: Option D

6. In P-N-P transistor the collector current is
A. Equal to emitter current
B. Slightly less than emitter current
C. Greater than emitter current
D. Any of above

Answer: Option B

7. In N-P-N transistor, P works as
A. Collector
B. Emitter
C. Base
D. Any of above

Answer: Option C

8. The simplest type of rectification known as half-wave rectification is obtained by
A. Using a transistor
B. Suppressing the harmonics in A.C voltage
C. Suppressing half wave of A.C supply by using diode
D. Using a Coolidge tube

Answer: Option C

9. Identify the correct statement about minority carriers
A. Holes in n-type and free electrons in p-type
B. Holes in n-type and p-type
C. Free electrons in n-type and holes in p-type
D. Free electrons in n-type and p-type

Answer: Option A

10. Depletion region of a junction is formed
A. During the manufacturing process
B. Under forwarding bias
C. Under reverse bias
D. When temperature varies
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

Answer: Option A

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Electronics Physics MCQs