Electromagnetic Induction MCQs

Electromagnetic Induction MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Electromagnetic Induction MCQs.

Electromagnetic Induction MCQs

Electromagnetic induction which is also known as magnetic induction is the production of an electromotive force across an electrical conductor in a changing magnetic field. Michael Faraday is generally credited with the discovery of induction in 1831, and James Clerk Maxwell mathematically described it as Faraday’s law of induction.

Electromagnetic Induction MCQs

1. The practical illustration of the phenomenon of mutual induction is
A. A.C generator
B. D.C dynamo
C. Induction coil
D. Transformer

Answer: Option D

2. Weber is the unit of
A. Magnetic field intensity
B. Magnetic induction
C. Magnetic flux
D. Self-inductance

Answer: Option C

3. Current produced by moving the loop of wire across a magnetic field is called
A. A.C current
B. D.C current
C. Induced current
D. Mean square current

Answer: Option C

4. Emf induced in a circuit according to Faraday’s law depends on the
A. Maximum magnetic flux
B. The rate of change of magnetic flux
C. Change in magnetic flux
D. Initial magnetic flux

Answer: Option B

5. Emf generated by A.C dynamo depends upon
A. Number of turns in the coil
B. Magnetic field strength
C. Frequency of rotation
D. All of above

Answer: Option D

6. An alternating current or voltage
A. Fluctuates off and on
B. Varies in magnitude alone
C. Changes its direction again and again
D. Changes its magnitude continuously and reverses its direction of flow after regularly recurring intervals

Answer: Option D

7. A dynamo converts
A. Mechanical energy into electrical energy
B. Electrical energy into mechanical energy
C. Magnetic energy into mechanical energy
D. Magnetic energy into electrical energy

Answer: Option A

8. Which one of the following functions like a motor?
A. Galvanometer
B. Ammeter
C. Voltmeter
D. All of above

Answer: Option D

9. A.C cannot be used for
A. Producing heat
B. Producing light
C. Magnetizing and electroplating
D. All the above

Answer: Option C

10. Which of the following works on torque on the current carrying conductor placed in magnetic field.
A. Galvanometer
B. Ammeter
C. Voltmeter
D. All of the above

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Electromagnetic Induction MCQs