Electrochemistry MCQs

Electrochemistry MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Electrochemistry MCQs.

Electrochemistry MCQs

Electrochemistry is the branch of physical chemistry which deals with the study of the relationship between electricity, as a measurable and quantitative phenomenon, and identifiable chemical change, with either electricity, considered an outcome of a particular chemical change or vice versa.

Electrochemistry MCQs

1. Which of the following element act as an inert electrode
A. Cu
B. Ag
C. Pt
D. None

Answer: Option C

2. If electricity is passed through a CuSO4 solution by using a Pt electrode then which of the following possible change occurs?
A. H2 is deposited at the cathode
B. Colour of the solution becomes fade
C. Cu is deposited at an anode
D. All are possible

Answer: Option B

3. Stronger the oxidizing agent greater is the
A. Oxidation potential
B. Reduction potential
C. Redox potential
D. Emf of the cell

Answer: Option B

4. Which has a maximum oxidation number?
A. N
B. Cr
C. S
D. Mn

Answer: Option D

5. Which of the following cell is not rechargeable?
A. Lead storage battery
B. Silver oxide cell
C. Fuel cell
D. Ni-Cd cell

Answer: Option B

6. In an electrolytic cell current flows?
A. From cathode to anode in the outer circuit
B. From anode to cathode outside the cell
C. From cathode to anode inside the cell
D. Both B & C

Answer: Option B

7. Which of the following is true in the case of the Zn-Cu cell?
A. The flow of electrons takes place from copper to zinc
B. E0red of the copper electrode is less than that of a zinc electrode
C. Zinc acts as an anode and copper as a cathode
D. All are correct

Answer: Option C

8. In a galvanic cell
A. Chemical energy is converted into electricity
B. Chemical energy is converted into heat
C. Electrical energy is converted into chemical energy
D. Electrical energy is converted into heat

Answer: Option A

9. The degree of dissociation of week electrolyte increases as
A. Pressure Increases
B. Dilution decreases
C. Dilution increases
D. None

Answer: Option C

10. Molten NaCl conducts electricity due to the presence of
A. Free Electrons
B. Free molecules
C. Free ions
D. Atoms of Na and Cl

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Electrochemistry MCQs