Ecosystem MCQs

Ecosystem MCQs

For your better medical test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Ecosystem MCQs.

Ecosystem MCQs

An ecosystem is a biological community of living organisms like plants, animals and microbes in a particular area. The living and physical components of an ecosystem are linked together through nutrient cycles and energy flows. Ecosystems can be of any size, but usually, they are in particular places.

Ecosystem MCQs

1. Study of relationship of organisms to their environment is
A. Ecology
B. Palaeontology
C. Geology
D. None of these

Answer: Option A

2. All populations within an ecosystem interconnected to one another are known as
A. Species
B. Family
C. Community
D. Biomes

Answer: Option C

3. A major regional ecological community of plants and animals forms
A. Biosphere
B. Biomass
C. Biomes
D. Bioecosystem

Answer: Option C

4. The actual location or place where an organism lives is
A. Environment
B. Biosphere
C. Biomass
D. Habitat

Answer: Option D

5. The role a species plays in a community including behavior and influence is
A. Nichon
B. Niche
C. Autecology
D. Profession

Answer: Option B

6. Study of a single population’s relationship to its environment is called
A. Ecology
B. Gynaecology
C. Autecology
D. Niche

Answer: Option C

7. The biosphere covers about
A. 8-10 km
B. 5-10 km
C. 15-30 km
D. 16-20 km

Answer: Option D

8. Abiotic components include
A. Atmosphere
B. Hydrosphere
C. Lithosphere
D. All of these

Answer: Option D

9. Which statement is true?
A. Producers are heterotrophic organisms
B. Consumers are autotrophic organisms
C. Fungi and bacteria are decomposers
D. Consumers release chemical elements as ions

Answer: Option C

10. The sequence of changes in the community and its non-living environment over a period of time is
A. Niche
B. Succession
C. Alterations
D. Neo-ecology

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Ecosystem MCQs