Current Electricity MCQs

Current Electricity MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Current Electricity MCQs.

Current Electricity MCQs

An electric current is a flow of electric charge. In electric circuits, this charge is often carried by moving electrons in a wire. It can also be carried by ions in an electrolyte, or by both ions and electrons such as in an ionised gas (plasma).

Current Electricity MCQs

1. The current through a metallic conductor is due to the motion of
A. Free Electrons
B. Protons
C. Neutrons
D. Still under controversy

Answer: Option A

2. The resistance of a conductor depends upon
A. Nature of the conductor
B. The dimension of the conductor
C. The physical state of the conductor
D. All of above

Answer: Option D

3. A wire having a very high value of conductance is said to be
A. Very good conductor
B. Moderately good conductor
C. An insulator
D. No specific criterion available

Answer: Option A

4. A wire of uniform area of cross-section A length L and resistance R is cut into two parts. The resistivity of each part
A. Remains the same
B. Is doubled
C. Is halved
D. Becomes zero

Answer: Option A

5. Production of heat due to an electric current flowing through a conductor is given by
A. Joule effect
t B. Joule Thomsons effect
C. Compton effect
D. Feedback effect

Answer: Option A

6. When the same current passes for the same time through a thick and thin wire
A. More heat is produced in a thick wire
B. More heat is produced in a thin wire
C. No heat is produced in the wire
D. Less heat is produced in a thick wire

Answer: Option B

7. Three equal resistors connected in series with a source of emf together dissipate 10 W of power each. What will be the power dissipated if the same resistors are connected in parallel across the same source of emf?
A. 40 W
B. 90W
C. 100W
D. 120W

Answer: Option B

8. One kilowatt-hour is the amount of energy delivered during
A. One second
B. One day
C. One minute
D. One hour

Answer: Option D

9. Thermocouples convert
A. Heat energy into electrical energy
B. Heat energy into light energy
C. Heat energy into mechanical energy
D. Mechanical energy into heat energy

Answer: Option A

10. How much heat does a 40 W bulb generates in one hour?
A. 144000J
B. 144J
C. 1.44J
D. 14J

Answer: Option A

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Current Electricity MCQs