Common Chemical Industries MCQs

Common Chemical Industries MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Common Chemical Industries MCQs.

Common Chemical Industries MCQs

The chemical industry consists of companies that produce industrial chemicals. This industry utilizes chemical processes such as chemical reactions and refining methods to convert raw materials such as oil, natural gas, air, water, metals, and minerals into more than 70,000 different products.

Common Chemical Industries MCQs

1. The fertility of the soil is improved by
A. Rotation of the crops
B. Adding lime to the acid salts
C. Adding manure and growing legumes
D. All

Answer: Option D

2. Which of the following is an incorrect statement about nitrogen importance?
A. It enhances plant growth
B. It is involved in the synthesis of protein and nucleic acids
C. it accelerates fruits and flowers growth
D. It is involved in the chlorophyll synthesis

Answer: Option C

3. The fertilizers which provide single nutrient from NPK are called ______ fertilizer.
A. Straight
B. Compound
C. Both A and B
D. None of the above

Answer: Option A

4. Which of the following is macronutrient?
A. Cu
B. Cl
C. H
D. Zn

Answer: Option C

5. Addition of urea to the soil is _________ reaction.
A. Endothermic
B. Exothermic
C. Both A and B
D. No heat energy is involved

Answer: Option B

6. Which of the following is the most suitable catalyst for ammonia synthesis?
A. Pt
B. ZnO + Cr2O3
C. Fe in a fused mixture of Al2O3 + SiQ2 + MgO
D. All of the above

Answer: Option C

7. The cooling of molten urea by air in the tower is called
A. Prilling
B. Evaporation
C. Condensation
D. Crystallization

Answer: Option A

8. Which of the following fertilizers is not useful for paddy rice?
A. Urea
B. DAP
C. Ammonium sulphate
D. Ammonium nitrate

Answer: Option D

9. DAP (Diammonium hydrogen phosphate) contains _________ plant nutrients.
A. 60%
B. 65%
C. 70%
D. 75%

Answer: Option D

10. Which of the following potassium fertilizers are more useful for horticultural crops tobacco & potatoes?
A. KCI
B. KNO3
C. K2SO4
D. KMnO

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Common Chemical Industries MCQs