Circular Motion MCQs

Circular Motion MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Circular Motion MCQs.

Circular Motion MCQs

In physics, circular motion is a movement of an object along the circumference of a circle or rotation along a circular path. It can be uniform, with a constant angular rate of rotation and constant speed, or non-uniform with a changing rate of rotation.

Circular Motion MCQs

1. The rotational K.E of the hoop is equal to the
A. its translational K.E
B. half than its translational K.E
C. double than its translational K.E
D. four times than its translational K.E

Answer: Option A

2. A hoop and disc have same mass and radius. Their rotational K.E are related by an equation
A. K.E hoop = K.E disc
B. K.E hoop = 2K.E disc
C. K.E hoop = 1/2K.E disc
D. K.E hoop = 4K.E disc

Answer: Option B

3. The critical speed of an artificial satellite is
A. 8 Kms-1
B. 8.1 Kms-1
C. 7.9 Kms-1
D. 8 ms-1

Answer: Option C

4. Geostationary satellite completes one rotation around the earth in
A. 3 hours
B. 6 hours
C. 12 hours
D. 24 hours

Answer: Option D

5. The radius of geostationary orbit from the centre of the earth is nearly
A. 42000km
B. 36000km
C. 24000 km
D. 18000 km

Answer: Option A

6. According to Einstein, the gravitational interaction is possible between
A. material objects only
B. material objects and electromagnetic radiation only
C. electromagnetic radiations
D. none of the above

Answer: Option B

7. One radian is equal to
A. 67.3°
B. 57.3°
C. 87.3°
D. 60°

Answer: Option B

8. The period of a circular motion is given by
A. T = πv
B. T = πw
C. T = 2πr
D. T = 2πr/v

Answer: Option D

9. The direction of the linear velocity of a body moving in a circle is
A. along the axis of rotation
B. along the tangent
C. directed towards the centre
D. directed away from the centre

Answer: Option B

10. When a body moves in a circle, the angle between its linear velocity and angular velocity is always
A. 180°
B. 0°
C. 90°
D. 45°

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Circular Motion MCQs