Chromosome and DNA MCQs

Chromosome and DNA MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Chromosome and DNA MCQs.

Chromosome and DNA MCQs

DNA molecule is located in the nucleus of each cell, the thread-like structures in which DNA is packaged are called chromosomes. Each chromosome is made up of DNA tightly coiled many times around proteins called histones that support its structure.

Chromosome and DNA MCQs

1. Which is incorrect?
A. Chromosomes 1st observed by Walther Fleming
B. Chromosomal theory of inheritance 1st formulated by Walter Sutton
C. 1st evidence of hereditary nature of DNA provided by Friedrich Meischer
D. Sex chromosomes discovered by Thomas Hunt Morgan

Answer: Option C

2. A chromosome is made of
A. 2 chromatids +1 centromere +secondary constriction
B. 1 chromatids + 1 centromere + primary constriction
C. 2 chromatids + 1 centromere + primary constriction
D. 2 chromatids + 2 centromere + secondary constriction

Answer: Option A

3. Chromosomes are composed of
A. 40% protein and 60% DNA
B. 50% protein and 50% DNA
C. 70% protein and 30% DNA
D. 60% protein and 40% DNA

Answer: Option D

4. A typical human chromosome contains _________ nucleotides in its DNA
A. 240 million
B. 140 million
C. 150 million
D. 160 million

Answer: Option B

5. Histones have an abundance of amino acids
A. Valine and lysine
B. Arginine and lysine
C. Valine and arginine
D. Histidine and threonine

Answer: Option B

6. A torsion of chromatin that is condensed only during cell division is
A. Euchromatin
B. Heterochromatin
C. Biochromatin
D. Nucleochromatin

Answer: Option A

7. Transfer of genetic material from one cell to another that can alter the genetic makeup of recipient cell is called
A. Mutation
B. Transduction
C. Replication
D. Variation

Answer: Option B

8. Who discovered DNA?
A. P.A.Levene
B. Frederick Griffith
C. Friedrich Miescher
D. Rosalind Franklin

Answer: Option C

9. DNA contains
A. Purines (A and G) pyrimidines (U and (c)
B. Purines (T and (c) pyrimidines (A and G)
C. Purines (A and (c) pyrimidines (U and G)
D. Purines (A and G) pyrimidines (T and (c)

Answer: Option D

10. In DNA
A. A forms two bonds with T
B. G forms three bonds with C
C. A forms three bonds with T
D. Both a and b

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Chromosome and DNA MCQs