Chemistry Diagnostic Test MCQs

Chemistry Diagnostic Test MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Chemistry Diagnostic Test MCQs.

Chemistry Diagnostic Test MCQs

This diagnostic test covers interpreting graphs, dependent and independent variables, basic math, metric units, elements, compounds, mixtures, and reactions.

Chemistry Diagnostic Test MCQs

1. Isotopes differs in
A. arrangement of electrons in orbitals
B. position in the periodic table
C. properties depend upon mass
D. chemical properties

Answer: Option D

2. The mass of one mole of an electron is
A. 1.008
B. 0.55
C. 0.184
D. 1.637

Answer: Option B

3. The volume occupied by 1.4g CO at S.T.P is
A. 22.4 dm3
B. 2.24 dm3
C. 1.12 cm3
D. 1.12 dm3

Answer: Option D

4. The number of atoms in a molecule determines
A. macromolecule
B. macromolecule
C. molecularity
D. atomicity

Answer: Option D

5. Which of the following set has all species isoelectronic
A. F – Cl – Br
B. Li+1 – Na+1 – K+1
C. F – Ne – Na+
D. H+ – H- – H

Answer: Option C

6. Which element has same isotopes like palladium
A. Nickel
B. Calcium
C. Cadmium
D. Tin

Answer: Option B

7. Water absorber used in combustion analysis is
A. 50% KOH
B. Lime water
C. CaCl2
D. Mg (CIO4)2

Answer: Option D

8. A limiting reactant is one which
A. is taken in lesser quantity in grams as compared to other reactants
B. is taken in lesser quantity in volume as compared to other reactants
C. gives the maximum amount of the product which is required
D. gives the minimum amount of the product under consideration

Answer: Option D

9. The type of filtering media used for filtration depending upon
A. Nature of reactants
B. Nature of crucible
C. Nature of product
D. Nature of precipitate

Answer: Option D

10. A safe and more reliable method for drying the crystal is
A. Hot air currents
B. folds of filter paper
C. oven
D. Vacuum desiccator

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Chemistry Diagnostic Test MCQs