Chemistry Basic Concept MCQs

Chemistry Basic Concept MCQs

 

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Chemistry Basic Concept MCQ.

Chemistry Basic Concept MCQs

Chemistry is the branch of science which deals with the compounds composed of atoms, i.e. elements, and molecules, i.e. combinations of atoms: their composition, structure, properties, behaviour and the changes they undergo during a reaction with other compounds.

Chemistry Basic Concept MCQs

1. The diameter of an atom is in the order of
A. 0.2m
B. 0.2mm
C. 0.2nm
D. 0.2pm

Answer: Option C

2. Which of the following are isoelectronic species?
A. H+ HH-
B. Li+ Na+ K+
C. C1- Br- I
D. F- Ne Na+

Answer: Option D

3. The mass spectrometer is used to determine the Mass number of isotopes and
A. Atomic number
B. Relative abundance
C. Electronic configuration
D. All of the above

Answer: Option B

4. Molecular ions are formed by passing
A. High energy electron beam
B.  – particle
C. X-rays
D. All of the above

Answer: Option D

5. The number of peaks obtained in mass spectrometry shows
A. Relative abundance
B. The average mass of the element
C. Number of isotopes
D. Relative isotopic mass

Answer: Option C

6. The empirical formula of chloroform is
A. CH2 C12
B. CH3C1
C. CC14
D. CHC13

Answer: Option D

7. Which one is true about isotope?
A. Same number of neutrons
B. Same mass number
C. Same physical properties
D. Same chemical properties

Answer: Option D

8. The molecular mass of water (18g) means
A. 1-mole molecules of water
B. 1-gram molecule of water
C. 3-gram atoms
D. all

Answer: Option D

9. Which of the following ion formation is always exothermic?
A. Uni-negative
B. Uni-positive
C. Di-negative
D. Di-positive

Answer: Option A

10. Which of the following statements about isotopes is correct?
A. Isotopes with the odd atomic number are abundant
B. Isotopes with the odd atomic number and even mass number are abundant
C. Isotopes with an even atomic number and even mass number are abundant
D. Isotopes with an even atomic number and odd mass no are abundant

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Chemistry Basic Concept MCQs