Chemical Kinetics MCQs

Chemical Kinetics MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Chemical Kinetics MCQs.

Chemical Kinetics MCQs

Chemical kinetics also known as Reaction kinetics is the study of rates of chemical processes. It is the study and discussion of chemical reactions with respect to reaction rates, the effect of various variables, re-arrangement of atoms and the formation of intermediates.

Chemical Kinetics MCQs

1. The rate of reaction
A. Increases as the reaction proceeds
B. Decreases as the reaction proceeds
C. Remains the same as the reaction proceeds
D. May decrease or increase as the reaction proceeds

Answer: Option B

2. The addition of a catalyst to the reaction system
A. Increases the rate of forwarding reaction only
B. Increases the rate of the reverse reaction
C. Increases the rate of forwarding but decreases the rate of backward reaction
D. Increases the rate of forward as well as backward reaction equally

Answer: Option D

3. The specific rate constant of a first order reaction depends on the
A. Time
B. The concentration of the reactant
C. Temperature
D. The concentration of the product

Answer: Option C

4. On increasing the temperature the rate of reaction increases mainly because
A. The activation energy of the reaction increases
B. The concentration of the reacting molecules increases
C. Collision frequency increases
D. None of these

Answer: Option C

5. -d[N2O5]/dt represents
A. The rate of formation of N2O5
B. The rate of decomposition of N2O5
C. Order of the reaction
D. None

Answer: Option B

6. The value of activation energy is primarily determined by
A. Temperature
B. Effective collision
C. Concentration of reactants
D. Chemical nature of reactants and products

Answer: Option B

7. Sum of exponents of molar concentration is called
A. Order of reaction
B. Molecularity
C. Rate of reaction
D. Average of reaction

Answer: Option A

8. Spontaneous reactions are
A. Moderate
B. Slow
C. Fast
D. Not natural

Answer: Option C

9. In rate expression the concentration of reactants is negative. It shows
A. The concentration of reactant does not change
B. The concentration of product increases
C. The concentration of reactant decreases
D. The concentration of reactant increases

Answer: Option C

10. Unit of the rate of reaction is
A. Moles dm-3 sec-1
B. Moles dm-3
C. Moles sec-1
D. Mol-1 dm3 sec-1

Answer: Option A

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Chemical Kinetics MCQs