Chemical Equilibrium MCQs

Chemical Equilibrium MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Chemical Equilibrium MCQs.

Chemical Equilibrium MCQs

In a chemical reaction, chemical equilibrium is the state in which both reactants and products are present in concentrations which have no further tendency to change with time. The chemical equilibrium is achieved when the rate of forwarding reaction is the same as the reverse reaction.

Chemical Equilibrium MCQs

1. The pH of 10-3 mol dm-3 of an aqueous solution of H2SO4 is
A. 3
B. 2.7
C. 2
D. 1.5

Answer: Option B

2. Kc value has
A. No units
B. Units
C. Both a & b
D. None

Answer: Option C

3. If a buffer solution of higher pH than seven is to be made we use
A. Strong acid and strong base
B. Weak acid and strong base
C. Weak acid and strong base
D. Weak acid and its salt with the strong base

Answer: Option D

4. Sodium benzoate and benzoic acid are mixed in equimolar ration to form buffer if pKa is 2 what will be the pH?
A. 0
B. 1
C. 2
D. Anyone

Answer: Option C

5. AgCl dissolved with concentration (2×10-2) Ksp will be
A. 3.6 x 10-6
B. 3.6 x 10-5
C. 7.2 x 10-6
D. 4 x 10-4

Answer: Option D

6. In which of the following equilibria will Kc and Kp have the same value?
A. PCI5 = PCI3 + Cl2
B. N2 + 3H2 = 2NH
C. 2CO + O2 = CO2
D. N2 + O2 = 2NO

Answer: Option D

7. Which of the following will not change the concentration of ammonia at the equilibrium?
A. Increase of pressure
B. Increase of volume
C. Addition of catalyst
D. Decrease in temperature

Answer: Option C

8. pH of an aqueous solution is 5.5. The hydroxyl ion concentration in the solution would be
A. 5.5
B. 8.5
C. 10-8.5
D. 10

Answer: Option C

9. For a reaction involving only gases at 25°C, the equilibrium constant can be expressed in terms of molarity Ke or partial pressure Kp. Which is true about the numerical value of Kp?
A. Kc is generally greater than Kp
B. Kc is generally less than Kp
C. Kc is generally equal to Kp
D. Kc is equal to Kp if the total moles of reactants and products are equal

Answer: Option D

10. Which of following is not a base
A. KOH
B. NH3
C. PH3
D. BF3

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Chemical Equilibrium MCQs