Chemical Bonding MCQs

Chemical Bonding MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Chemical Bonding MCQs.

Chemical Bonding MCQs

A chemical bond is a lasting attraction between atoms, ions or molecules that enables the formation of chemical compounds. This bond may result from the electrostatic force of attraction between oppositely charged ions as in ionic bonds or through the sharing of electrons as in covalent bonds.

Chemical Bonding MCQs

1. The relative attraction of the nucleus for the electrons in a chemical bond is called
A. Ionization energy
B. Electron affinity
C. Electronegativity
D. None of the above

Answer: Option C

2. The ionization energy
A. Generally increases from left to right in a period
B. Does not change in a period
C. Increase from top to bottom in a group
D. Does not change in a group

Answer: Option A

3. Which of the following will have the highest value of electron affinity
A. F
B. Cl
C. Br
D. I

Answer: Option B

4. Which type of bond is formed by an overlap of p orbitals
A. Pi (π)
B. Sigma(Σ)
C. Both
D. Neither

Answer: Option C

5. The octet rule does not always hold for which of the following elements
A. C
B. O
C. F
D. P

Answer: Option D

6. Which of the solid does not contain a covalent bond
A. Copper
B. Ice
C. Diamond
D. Graphite

Answer: Option A

7. Which of the following is the best explanation that CO2 is a non-polar molecule
A. Linear geometry
B. The dipole moment is zero
C. Sp hybridization
D. None

Answer: Option B

8. Shielding effect across the period
A. Increases
B. Decreases
C. Constant
D. None

Answer: Option C

9. Which one is not the absolute term of the element?
A. Ionization energy
B. Electron affinity
C. Electronegativity
D. Atomic size

Answer: Option C

10. Which one has the maximum number of unpaired electrons?
A. 6X
B. 7Y
C. 9Z
D. 13W

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Chemical Bonding MCQs