Cell Cycle MCQs

Cell Cycle MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Cell Cycle MCQs.

Cell Cycle MCQs

The cell cycle is also known as the cell-division cycle. The cell cycle is the series of events that take place in a cell leading to its division and duplication of its DNA (DNA replication) to produce two daughter cells. In bacteria, which lack a cell nucleus, the cell cycle is divided into the B, C, and D periods.

Cell Cycle MCQs

1. The period between two consecutive divisions is called
A. Interphase
B. Resting phase
C. Mitotic phase
D. Cell cycle

Answer: Option A

2. DNA is synthesized and chromosome number is doubled in
A. G1 phase
B. S phase
C. G2 phase
D. G0 phase

Answer: Option B

3. In the case of neurons, post-mitotic cell escapes cell cycle and remain in _______ phase without proliferating further
A. G0 phase
B. G1 phase
C. G2 phase
D. S phase

Answer: Option A

4. Which statement is incorrect?
A. In human, the cell cycle is about 24 hrs
B. Mitosis takes 30 min
C. G2 5.5 hrs
D. Yeast cell only 90 min

Answer: Option C

5. Mitosis occurs in
A. Diploid cells only
B. Haploid cells only
C. Both diploid and haploid cells
D. Monoploid cells

Answer: Option C

6. Microtubules are composed of
A. Action protein
B. Actin and myosin proteins
C. Sphingomyelin and tubulin
D. Tubulin protein and traces of RNA

Answer: Option D

7. From each pair of centrioles ________ sets of microtubules originate
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: Option B

8. Mitotic apparatus in animals is formed by
A. Aster and spindle
B. Polar and kinetochore microtubules
C. Spindle and RNA
D. Spindle only

Answer: Option A

9. A special area of centromere with the specific base arrangement and specific proteins where spindle fibers are attached is called
A. Chromatin
B. Aster
C. Kinetochore
D. Primary constriction

Answer: Option C

10. Each kinetochore gets ________ fibers in mitosis
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Cell Cycle MCQs