Carboxylic Acids MCQs

Carboxylic Acids MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Carboxylic Acids MCQs.

Carboxylic Acids MCQs

A carboxylic acid is an organic compound that contains a carboxyl group. The formula used for a carboxylic acid is R–COOH, where R refers to the rest of the molecule. Carboxylic acids occur widely and include the amino acids and acetic acid. Salts and esters of carboxylic acids are called carboxylates.

Carboxylic Acids MCQs

1. When – COOH is attached directly to the benzene ring the acid is called
A. Aliphatic
B. Alicyclic
C. Carboxylic
D. Aromatic

Answer: Option D

2. The common name of propane 1 3-dioic is
A. Oxalic acid
B. Aromatic acid
C. Malonic acid
D. Fumaric acid

Answer: Option C

3. The common thing in phthalic acid and oxalic acid is that both are
A. Aromatic
B. Dicarboxylic
C. Hydrocarbons
D. Strong acids

Answer: Option B

4. The irritation caused by red ants bite is due to
A. Lactic acid
B. Formic acid
C. Uric acid
D. Acetic acid

Answer: Option B

5. The acid which is used as ink remover is
A. Oxalic acid
B. Succinic acid
C. Adipic acid
D. Acetic acid

Answer: Option A

6. Which of the following is the strongest acid?
A. Water
B. Formic acid
C. Acetic acid
D. Propanoic acid

Answer: Option B

7. Which acid is the manufacture of synthetic rubber?
A. Acetic acid
B. Formic acid
C. Carbonic acid
D. Benzoic acid

Answer: Option A

8. Acidic amino acids have
A. 2 amino groups and 1 carboxylic group
B. 1 amino and 1 carboxylic group
C. 2 carboxylic groups and 1 amino group
D. 2 amino and 2 carboxylic groups

Answer: Option C

9. In the formation of Zwitterions proton goes from
A. Carboxyl to an amino group
B. Amino to a carboxyl group
C. Amino group only
D. Carboxyl group only

Answer: Option A

10. The term internal salt refers to
A. Acidic character of amino acids
B. The basic character of amino acids
C. The dipolar character of amino acids
D. Non-polar structure of amino acids

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Carboxylic Acids MCQs