Biotechnology MCQs

Biotechnology MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Biotechnology MCQs.

Biotechnology MCQs

Biotechnology is the branch of biology involving living systems and organisms to develop or make products. Biotechnology can also be described as any technological application that uses biological systems, living organisms, or derivatives thereof, to make or modify products or processes for specific use.

Biotechnology involves the exploitation of biological processes for industrial and other purposes, especially the genetic manipulation of microorganisms for the production of antibiotics, hormones, etc.

Biotechnology MCQs

1. Recombinant DNA contains DNA from
A. 2 different sources
B. 3 different sources
C. 2 same sources
D. 3 same sources

Answer: Option A

2. First restriction enzyme was isolated by
A. Kary Mullis
B. Hamilton O. Smith
C. Maxam Gilbert
D. Hamilton John

Answer: Option B

3. A commonly used restriction enzyme is
A. pSC 101
B. pBR 322
C. EcoRI
D. All of these

Answer: Option C

4. Natural extrachromosomal circular DNA molecules carrying genes for antibiotic resistance and fertility
A. Recombinant DNA
B. Chimaeric DNA
C. Lambda phage
D. Plasmids

Answer: Option D

5. Which one has an antibiotic resistance gene for tetracycline and ampicillin?
A. pSC 101
B. pBR 322
C. pCR 322
D. None of these

Answer: Option B

6. The enzyme which seals the foreign DNA into the vector is
A. Restriction endonuclease
B. DNA polymerase
C. DNA ligase
D. DNA mutase

Answer: Option C

7. Chimaeric DNA is also known as
A. Recombinant DNA
B. Complementary DNA
C. Vector
D. Plasmid

Answer: Option A

8. Lambda phage is
A. Virus
B. Bacterium
C. Plasmid
D. Host cell

Answer: Option A

9. A genomic library is a collection of
A. Bacterial clones
B. Bacteriophage clones
C. Viral clones
D. Both a and b

Answer: Option D

10. A single-stranded nucleotide sequence that will hybridize into a certain piece of DNA is
A. Primer
B. Probe
C. Genome
D. Both a & b

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Biotechnology MCQs