Topic Wise Biology MCQs

Introduction to Biology MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Introduction to Biology MCQs.

Introduction to Biology MCQs

Following are MCQs from Introduction to Biology chapter.

  1. Which character differentiates living things from non-living organisms?

A. They live in the same ecosystem.
B. They are acted upon by the same environment
C. They are highly organized and complex made of one or more cells and contain genetic material
D. Both a and b

Answer: Option C

2. The study of fossils is called:

A. Environmental Biology
B. Historical biology
C. Palaeontology
D. Social biology

Answer: Option C

3. The experiments on DNA molecules in chromosomes for knowing the basis of inherited diseases are conducted by :

A. Molecular biologists
B. Microbiologists
C. Freshwater biologists
D. Social biologist

Answer: Option A

4. Sythetic insulin from pork was formed by which technique:

A. Parasitology
B. Social biological techniques
C. Biotechnology
D. Both a and c

Answer: Option C

5. The branch of biology which deals with the study of social behavior and communal life of human beings living in any environment is called :
A. Environmental biology
B. Social biology
C. Human biology
D. Both b and c

Answer: Option B

6. Out of 92 naturally occurring chemical elements how many are considered as bio-elements:
A. 6
B. 16
C. 26
D. 15

Answer: Option B

7. Oxygen accounts for ____ % of totals human body mass:
A. 65%
B. 18%
C. 10%
D. 3%

Answer: Option A

8. The atoms of different elements combine with each other through ionic or covalent bonding to produce compounds this stable form is called:
A. An organ
B. A molecule
C. Tissue
D. Both a and c

Answer: Option B

9. Which one is a micromolecule?
A. Polysaccharide
B. Protein
C. Hemoglobin
D. ATP

Answer: Option D

10. A structure formed by groups of similar cells organized into loose sheetsor bundles performing similar functions is called as:
A. An organ
B. An organism
C. A Tissue
D. A Cell

Answer: Option C

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page Introduction to Biology MCQs