Bioenergetics MCQs

Bioenergetics MCQs

For your better test preparation and better Biology MCQs preparation, in this section, we are posting Bioenergetics MCQs.

Bioenergetics MCQs

Bioenergetics is a field in cell biology and biochemistry that concerns energy flow through living systems. Bioenergetics is an active area of biological research that includes the study of the transformation of energy in living organisms. It is the study of thousands of different cellular processes that lead to production and utilization of energy.

The main objective of Bioenergetics is to describe how living organisms acquire and transform energy in order to perform biological work.

Bioenergetics MCQs

1. Which of the following is a chemical link between catabolism and anabolism?
A. AMP
B. ADP
C. ATP
D. All of these

Answer: Option C

2. Photosynthesis is a process in which ________ compounds of carbon (CO2) and hydrogen (H2O) are reduced to carbohydrate like (glucose) using light energy.
A. Organic
B. Energy-rich
C. Energy-poor
D. Reduced

Answer: Option C

3. C6H12O6 + 6O2? 6CO2 + 6H20 + ENERGY represents:
A. Photosynthesis
B. Aerobic respiration
C. Anaerobic respiration
D. Respiration

Answer: Option B

4. At which times there is no net gaseous exchange between leaves and the atmosphere.
A. Daytime.
B. Night time.
C. Dawn & Dusk.
D. Midnight.

Answer: Option C

5. Which of the following is a compensation point:
A. Leaves respire and utilize O2 and release CO2.
B. Photosynthesis and respiration occur at the same rate. So there is no net exchange of gases between atmosphere and plants.
C. The rate of photosynthesis increases, so does the O2 production, with a net release of oxygen coupled with the uptake of CO2.
D. The rate of respiration becomes more than the rate of photosynthesis.

Answer: Option B

6. The quantitative study of energy relationships in biological systems obeys.
A. Bioenergetics
B. Laws of thermodynamics
C. Laws of thermochemistry
D. Laws of chemical energetic

Answer: Option B

7. The organisms able to use sunlight directly as a source of energy are
A. Plants
B. Animals
C. Omnivores
D. Fungi

Answer: Option A

8. Of the following which one is not an energy releasing process?
A. Glycolysis
B. Respiration
C. Photosynthesis
D. Kreb’s cycle

Answer: Option C

9. Net yield of H2O in Photosynthesis is
A. 1 molecule
B. 6 molecules
C. 3 molecules
D. 0 molecule

Answer: Option D

10. The point at which there is no net exchange of gases between leaves and atmosphere is known as
A. Neutral point
B. Compensation point
C. Parallel point
D. Competitive point

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Bioenergetics MCQs