Atomic Spectra MCQs

Atomic Spectra MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Atomic Spectra MCQs.

Atomic Spectra MCQs

Atomic spectroscopy is the branch of Physics which deals with the study of the electromagnetic radiation absorbed and emitted by atoms. Since unique elements have characteristic spectra, atomic spectroscopy, specifically the electromagnetic spectrum or mass spectrum, is applied for determination of elemental compositions.

Atomic Spectra MCQs

1. Ratio of the weight of H-atom to that of an electron is approximately
A. 18.336
B. 1836
C. 18360
D. 183.6

Answer: Option B

2. Photon of highest frequency will be absorbed when transition takes place from
A. 1st to 5th orbit
B. 2nd to 5th orbit
C. 3rd to 5th orbit
D. 4th to 5th orbit

Answer: Option A

3. In hydrogen spectrum which one of the following series lies in the ultraviolet region?
A. Balmer series
B. Pfund series
C. Bracket series
D. Lymann series

Answer: Option D

4. In obtaining an X-ray photograph of our hand we use the principle of
A. Photo electric effect
B. Ionization
C. Shadow photograph
D. Any of above

Answer: Option C

5. Excited atoms return to their ground state in
A. 10-10s
B. 10-8s
C. 10-6s
D. 10-9s

Answer: Option B

6. When we excite some atoms by heat collision or electrical discharge they will
A. Radiate electromagnetic energy with a continuous distribution of wavelength
B. Absorb particular wavelengths when white light is incident on them
C. Radiate electromagnetic energy of discrete characteristic wavelength
D. Emit either invisible or visible light

Answer: Option C

7. Hydrogen atom does not emit X-rays because
A. Its energy levels are too close to each other
B. Its energy levels are too far apart
C. It is too small in size
D. It has a single electron

Answer: Option D

8. Which one of following postulate is in accordance with the Rutherfords model?
A. Continuous spectra for atoms
B. Discrete spectra for atoms
C. Either continuous nor discrete
D. No spectrum

Answer: Option A

9. X-ray are
A. Of unknown nature
B. High energy electrons
C. High energy photons
D. Radio isotopes

Answer: Option C

10. Tick the correct statement
A. An atom has limited number of ionization potentials but a large number of excitation potentials
B. There are as many excitation potentials as there are excited states
C. The difference between the energy of the ground sate and any one of the excited states is the measure of excitation energy
D. All of above

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Atomic Spectra MCQs