Alternating Current MCQs

Alternating Current MCQs

For your better entry test preparation and better Physics MCQs preparation, in this section, we are going to post Alternating Current MCQs.

Alternating Current MCQs

Alternating current is an electric current which periodically reverses direction, in contrast to direct current which flows only in one direction.

Alternating current is the form in which electric power is delivered to businesses and residences, and it is the form of electrical energy that consumers typically use when they plug kitchen appliances, televisions, fans and electric lamps into a wall socket.

Alternating Current MCQs

1. An alternating current or voltage
A. Fluctuates off and on
B. Varies in magnitude alone
C. Changes its direction again and again
D. Changes its magnitude harmonically and reverses its direction of flow after regularly recurring intervals.

Answer: Option C

2. A changing magnetic flux produces around itself an induced
A. Magnetic field
B. Electric field
C. Electromagnetic force
D. Artificial gravitational field

Answer: Option C

3. Maxwell derived mathematically that the velocity of the electromagnetic waves is
A. 3.00 x 108 m/s
B. 3.00 x 10 m/s
C. 300 x 108 m/s
D. 3.00 x 8 m/s

Answer: Option B

4. Electromagnetic waves travel in free space with the speed of
A. λ-rays
B. Positive rays
C. Cathode rays
D. More than sound waves

Answer: Option A

5. The direction of propagation of electromagnetic waves is
A. Perpendicular to the electric field
B. Perpendicular to both electric and magnetic field
C. Perpendicular to the magnetic field
D. Parallel to electric and magnetic field

Answer: Option B

6. An electromagnetic wave consists of
A. Electric and magnetic fields moving parallel to each other
B. Magnetic field moving with the velocity of light in space
C. Electric field moving with the velocity of light
D. Electric and magnetic fields moving perpendicular to each other

Answer: Option D

7. Electromagnetic waves transport
A. Energy
B. Momentum
C. Mass
D. Heat

Answer: Option A

8. Waves emitted from the antenna are
A. Sound waves
B. Electromagnetic waves
C. Radio waves
D. Modulated waves

Answer: Option B

9. Electromagnetic waves emitted from antenna are
A. Stationary
B. Longitudinal
C. Transverse
D. All the above

Answer: Option C

10. Natural or resonant frequency of an LC circuit is
A. 
B.
C. 1000 Hz
D. 100 Hz

Answer: Option D

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Alternating Current MCQs