Aliphatic Hydrocarbons MCQs

Aliphatic Hydrocarbons MCQs

For your better entry test preparation and better Chemistry MCQs preparation, in this section, we are going to post Aliphatic Hydrocarbons MCQs.

Aliphatic Hydrocarbons MCQs

An aliphatic compound is a hydrocarbon compound containing carbon and hydrogen joined together in straight chains, branched trains or non-aromatic rings. Aliphatic compounds may be saturated like hexane and other alkanes or unsaturated like hexene and other alkenes, as well as alkynes.

Aliphatic Hydrocarbons MCQs

1. Alkanes containing a methyl group on main chain at 2nd carbon are called
A. Iso-alkane
B. Normal-alkane
C. Neo-alkane
D. Branched-alkane

Answer: Option A

2. When one hydrogen atom of an alkane is removed then it is called
A. Alkene
B. Alkyl
C. Aldehyde
D. Saturated hydrocarbon

Answer: Option B

3. Alkanes are also known as
A. Saturated hydrocarbon
B. Unsaturated hydrocarbon
C. Paraffins
D. Both A & C

Answer: Option C

4. Sabatier Senderns reaction involve _________ in presence of Ni
A. Aalkene & H2
B. Alkene & O2
C. Alkene & N2
D. Alkyne & Cl2

Answer: Option A

5. Hydrogenolysis results in the formation of
A. Alkane
B. Alkene
C. Alkyne
D. Aldehydes

Answer: Option A

6. Clemmensens reduction infolves the reduction of
A. Ketone
B. Aldehyde
C. Alkane
D. All of the above

Answer: Option A

7. Removal of CO2 is called
A. Carboxylation
B. Decarboxylation
C. Esterification
D. Hydroxylation

Answer: Option B

8. Soda lime is a mixture of
A. CaO and KOH
B. CaO and NaOH
C. NaOH and Na2O
D. Na2O and KOH

Answer: Option B

9. Molozonide is unstable and changes into ozonide on
A. Reduction
B. Oxidation
C. Hydrolysis
D. Rearrangement

Answer: Option D

10. Dehalogenation of ethyl tetrahalide will give
A. Ethene
B. Ethyne
C. Ethyl halide
D. All of the above are possible

Answer: Option B

Click On Below Page Numbers To Go To Next/Previous Page of Aliphatic Hydrocarbons MCQs